Wat is yoga?

 

Yoga is bewustwording

Yoga is bewustwording van je zelf; grenzen verkennen, grenzen verleggen en in staat zijn jezelf te zijn en los te laten. Als je regelmatig yoga beoefent zul je merken dat je mentaal en fysiek sterker wordt. Doordat je tijdens de beoefening op een ontspannen wijze bezig bent werk je aan je concentratievermogen. De voordelen hiervan neem je automatisch mee buiten de yogamat. Een betere mentale focus, meer helderheid, creativiteit en productiviteit. Yoga moet je vooral ervaren om deze manier van bewustwording te voelen en ‘te zijn’. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef het dus vooral de tijd en je zal zien wat voor energie je krijgt.

Yoga zorgt voor levensenergie (prana); vitale energie door de juiste ademhaling, onze eerste levensbehoefte. Yoga laat de energie stromen en zorgt voor controle over de adem en geest. Hatha yoga wordt gezien als de weg van kracht en laat zien dat geluk van binnen komt. Het verbindt ons met ons ware zelf en met alles en iedereen om ons heen. Stress en negatieve gedachten verdwijnen. Yoga staat voor zelfdiscipline. Wees behulpzaam, heb lief, geef, zuiver, mediteer en realiseer zijn de leringen die we willen meegeven.

In de yogalessen die we aanbieden willen we jullie al het goede van de yoga stijlen meegeven. Je leert hoe je fysiek en mentaal kunt ontspannen, een goede houding krijgt en soepeler wordt. Een misverstand is dat je lening moet zijn. Het gaat in de lessen niet om het kunnen, maar om het ervaren. Een mooie bijkomstigheid is dat je er soepel van wordt.
De lessen zijn vooral nuchter, laagdrempelig en geschikt voor iedereen, met of zonder lichamelijke beperking. De houdingen zijn op verschillende niveaus uit te voeren. Raadpleeg bij twijfel of medische klachten een arts of specialist. De lessen van Happiness zijn niet op basis van een religieuze context, maar vooral praktisch.

Een les bestaat uit een beginontspanning, ademhalingsoefeningen, asana’s en een eindontspanning. De lessen van Happiness zijn afwisselend en de houdingen worden op verschillende manieren uitgevoerd (yin-yang/Vinyasa/Hatha/Yin/Restorative/Ashtanga/Critical Alignment). Daarnaast komen diverse thema’s aan bod, zoals chakra's, maar ook gewoon een 'stevige billen les' bijvoorbeeld.

Yoga bestaat uit 5 belangrijke basisprincipes:

 • Lichaamshoudingen - Asana's
 • Ademhaling - Pranayama
 • Ontspanning - Savasana
 • Voeding
 • Mindfulness (positief denken en meditatie) - Vedante & Dhyana

Yoga zorgt voor bewustwording; fysiek, mentaal en spiritueel welzijn; kortom een goede gezondheid en levensvreugde, oftewel Happiness en dat willen we je graag laten ervaren 🙂

 

Medisch gezien:

Door middel van houdingen (asana’s) en de juiste ademhaling (pranayama) verbetert onze gezondheid. De ruggengraat (de as des levens) wordt krachtig en flexibel. Het zenuwstelsel (ons telegrafisch systeem) kalmeert en versterkt. Daarnaast wordt de bloedcirculatie verbetert waardoor de zenuwen, maar ook de organen, verzekerd zijn van de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. De spieren ontspannen en versterken, de organen verbeteren in functie. Ons hormoonsysteem (endocriene systeem)  komt in balans; de klieren verjongen en het helpt emoties in balans te brengen en onze mentale kijk op het leven te verbeteren. De juiste ademhaling zorgt voor zuurstof naar elke cel waardoor ons lichaam ontgift en gezuiverd wordt. De ademhaling zorgt voor verbinding met onze ‘batterij’, de Zonnevlecht. Ons brein wordt daardoor kalm. De juiste ademhaling zorgt ervoor dat we niet meer oppervlakkig door de mond ademen en ons middenrif gebruiken waardoor de longcapaciteit verbetert. Het verschil tussen yoga en fysieke training is dat bij fysieke training de nadruk wordt gelegd op heftige intensieve bewegingen van de spieren waardoor grote hoeveelheden melkzuur geproduceerd wordt in de spiervezels. Het effect van dit zuur en de vermoeidheid die het veroorzaakt wordt geneutraliseerd door het inademen van zuurstof in de yoga houdingen. Door het doen van yogahoudingen, niet alleen als gymnastiek, maar met aandacht voor de spieren die gebruikt worden, aandacht voor het ademen, en aandacht voor de ontspanning wordt de geest beetje bij beetje onthecht van de zintuigen. Door deze verbinding tussen lichaam en geest krijgen we controle over onze geest (en dus ook het lichaam).

Yoga staat direct in verbinding met Ayurvedische gezondheidszorg. Ayurvedische gezondheidszorg is meer dan 5000 jaar oud en beoogt het voorkomen van ziekten door het overwinnen van ongezonde gewoonten en het cultiveren van een gezonde levenswijze.

 •  
Hatha yoga

Hatha Yoga, oftewel de klassieke yoga - onze basis, is een oude wetenschappelijke filosofie uit India en staat direct in verband met één van de oudste medische wetenschappen, Ayurveda. Hatha yoga is (samen met de Kundalini Yoga) een onderdeel van de Raja Yoga, één van de vier yogapaden, en is de wetenschappelijke stap-voor-stap benadering tot yoga. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’, de verbinding tussen lichaam en geest, de verbinding met een hogere kracht. Ha – zon en tha – maan, mannelijke energie en vrouwelijke energie, deze 2 polariteiten houden elkaar in balans en zijn terug te vinden in ons universum, maar ook in ons lichaam.

4-yogapaden

De vier yogapaden:

   • Karma yoga: actief handelen zonder eigen belang
   • Bhakti yoga: toewijding, liefde
   • Raja (Ashtanga) yoga; met de subpaden Hatha Yoga en Kundalini Yoga: beheersing van lichaam en geest (beoefening in acht ledematen)
   • Jnana yoga: wijsheid, kennis
 •  
Yin Yoga

In tegenstelling tot andere vormen van yoga waarbij het spierweefsel wordt aangesproken, gaat het bij yin yoga om het beïnvloeden van het bindweefsel door langer in een houdin te blijven, namelijk 2-5 minuten. Yin richt zich niet op het versterken van spieren, maar op het ontspannen daarvan. Je oefent zo uiteraard ook invloed uit op de meridianen en de chakra's. Deze rustige vorm van yoga is geschikt voor bijna iedereen, maar wel een uitdaging. Je blijft langer in een misschien onprettige houding dus je wordt mentaal ook uitgedaagd. Tegelijkertijd kom je na overgave in een diepere laag van ontspanning. Hierbij staat ook het voelen weer centraal en het bewust toepassen van je ademhaling. Daarnaast maken we gebruik van hulpmiddelen zoals kussens bv. Yin werkt helend.

VINYASA FLOW YOGA

Vinyasa flow yoga is een dynamische vorm van yoga. Je beweegt op de ademhaling van de ene naar de andere houding. De prana (levensenergie) stroomt door je hele lichaam. Daarnaast is dit een krachtige workout die zorgt voor het versterken en versoepelen van je lichaam en je werkt aan balans. Dit is niet geschikt voor wanneer je klachten hebt. Overleg altijd van tevoren.

 

 

12-basis-asanas-Yoga

zonnegroet