Wat is yoga?

 

Yoga is bewustwording

Yoga is bewustwording van je zelf; grenzen verkennen, grenzen verleggen en in staat zijn jezelf te zijn en los te laten. Als je regelmatig yoga beoefent zul je merken dat je mentaal en fysiek sterker wordt. Doordat je tijdens de beoefening op een ontspannen wijze bezig bent werk je aan je concentratievermogen. De voordelen hiervan neem je automatisch mee buiten de yogamat. Een betere mentale focus, meer helderheid, creativiteit en productiviteit. Yoga moet je vooral ervaren om deze manier van bewustwording te voelen en ‘te zijn’. Alles wat je aandacht geeft groeit. Geef het dus vooral de tijd en je zal zien wat voor energie je krijgt.

Yoga zorgt voor levensenergie (prana); vitale energie door de juiste ademhaling, onze eerste levensbehoefte. Yoga laat de energie stromen en zorgt voor controle over de adem en geest. Hatha yoga wordt gezien als de weg van kracht en laat zien dat geluk van binnen komt. Het verbindt ons met ons ware zelf en met alles en iedereen om ons heen. Stress en negatieve gedachten verdwijnen. Yoga staat voor zelfdiscipline. Wees behulpzaam, heb lief, geef, zuiver, mediteer en realiseer zijn de leringen die we willen meegeven.

In de yogalessen die we aanbieden willen we jullie al het goede van de yoga stijlen meegeven. Je leert hoe je fysiek en mentaal kunt ontspannen, een goede houding krijgt en soepeler wordt. Een misverstand is dat je lening moet zijn. Het gaat in de lessen niet om het kunnen, maar om het ervaren. Een mooie bijkomstigheid is dat je er soepel van wordt.
De lessen zijn vooral nuchter, laagdrempelig en geschikt voor iedereen, met of zonder lichamelijke beperking. De houdingen zijn op verschillende niveaus uit te voeren. Raadpleeg bij twijfel of medische klachten een arts of specialist. De lessen van Happiness zijn niet op basis van een religieuze context, maar vooral nuchter en praktisch.

Een les bestaat uit een beginontspanning, ademhalingsoefeningen, asana’s en een eindontspanning. De lessen van Happiness zijn afwisselend en de houdingen worden op verschillende manieren uitgevoerd (yin-yang/Vinyasa/Hatha/Yin/Restorative/Ashtanga/Critical Alignment). Daarnaast komen diverse thema’s aan bod, zoals chakra's, maar ook gewoon een 'stevige billen-les' bijvoorbeeld.

Yoga bestaat uit 5 belangrijke basisprincipes:

 • Lichaamshoudingen - Asana's
 • Ademhaling - Pranayama
 • Ontspanning - Savasana
 • Voeding
 • Mindfulness (positief denken en meditatie) - Vedante & Dhyana

Yoga zorgt voor bewustwording; fysiek, mentaal en spiritueel welzijn; kortom een goede gezondheid en levensvreugde, oftewel Happiness en dat willen we je graag laten ervaren 🙂

 

Medisch gezien:

Door middel van houdingen (asana’s) en de juiste ademhaling (pranayama) verbetert onze gezondheid. De ruggengraat (de as des levens) wordt krachtig en flexibel. Het zenuwstelsel (ons telegrafisch systeem) kalmeert en versterkt. Daarnaast wordt de bloedcirculatie verbetert waardoor de zenuwen, maar ook de organen, verzekerd zijn van de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. De spieren ontspannen en versterken, de organen verbeteren in functie. Ons hormoonsysteem (endocriene systeem)  komt in balans; de klieren verjongen en het helpt emoties in balans te brengen en onze mentale kijk op het leven te verbeteren. De juiste ademhaling zorgt voor zuurstof naar elke cel waardoor ons lichaam ontgift en gezuiverd wordt. De ademhaling zorgt voor verbinding met onze ‘batterij’, de Zonnevlecht. Ons brein wordt daardoor kalm. De juiste ademhaling zorgt ervoor dat we niet meer oppervlakkig door de mond ademen en ons middenrif gebruiken waardoor de longcapaciteit verbetert. Het verschil tussen yoga en fysieke training is dat bij fysieke training de nadruk wordt gelegd op heftige intensieve bewegingen van de spieren waardoor grote hoeveelheden melkzuur geproduceerd wordt in de spiervezels. Het effect van dit zuur en de vermoeidheid die het veroorzaakt wordt geneutraliseerd door het inademen van zuurstof in de yoga houdingen. Door het doen van yogahoudingen, niet alleen als gymnastiek, maar met aandacht voor de spieren die gebruikt worden, aandacht voor het ademen, en aandacht voor de ontspanning wordt de geest beetje bij beetje onthecht van de zintuigen. Door deze verbinding tussen lichaam en geest krijgen we controle over onze geest (en dus ook het lichaam).

Yoga staat direct in verbinding met Ayurvedische gezondheidszorg. Ayurvedische gezondheidszorg is meer dan 5000 jaar oud en beoogt het voorkomen van ziekten door het overwinnen van ongezonde gewoonten en het cultiveren van een gezonde levenswijze.

 •  
Hatha yoga

Hatha Yoga, oftewel de klassieke yoga - onze basis, is een oude wetenschappelijke filosofie uit India en staat direct in verband met één van de oudste medische wetenschappen, Ayurveda. Hatha yoga is (samen met de Kundalini Yoga) een onderdeel van de Raja Yoga, één van de vier yogapaden, en is de wetenschappelijke stap-voor-stap benadering tot yoga. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’, de verbinding tussen lichaam en geest, de verbinding met een hogere kracht. Ha – zon en tha – maan, mannelijke energie en vrouwelijke energie, deze 2 polariteiten houden elkaar in balans en zijn terug te vinden in ons universum, maar ook in ons lichaam.

4-yogapaden

De vier yogapaden:

   • Karma yoga: actief handelen zonder eigen belang
   • Bhakti yoga: toewijding, liefde
   • Raja (Ashtanga) yoga; met de subpaden Hatha Yoga en Kundalini Yoga: beheersing van lichaam en geest (beoefening in acht ledematen)
   • Jnana yoga: wijsheid, kennis
YIN YOGA

In tegenstelling tot andere vormen van yoga waarbij het spierweefsel wordt aangesproken, gaat het bij yin yoga om het beïnvloeden van het bindweefsel door langer in een houdin te blijven, namelijk 2-5 minuten. Yin richt zich niet op het versterken van spieren, maar op het ontspannen daarvan. Je oefent zo uiteraard ook invloed uit op de meridianen en de chakra's. Deze rustige vorm van yoga is geschikt voor bijna iedereen, maar wel een uitdaging. Je blijft langer in een misschien onprettige houding dus je wordt mentaal ook uitgedaagd. Tegelijkertijd kom je na overgave in een diepere laag van ontspanning. Hierbij staat ook het voelen weer centraal en het bewust toepassen van je ademhaling. Yin werkt helend.

 
Vinyasa yoga

Vinyasa (flow) yoga is een dynamische vorm van yoga. Je beweegt op de ademhaling van de ene naar de andere houding. De prana (levensenergie) stroomt door je hele lichaam. Daarnaast is dit een krachtige workout die zorgt voor het versterken en versoepelen van je lichaam en je werkt aan balans. Dit is niet geschikt voor iedereen. Overleg altijd van tevoren.

 

RESTORATIVE YOGA

Deze yogavorm is verwant aan Yin Yoga. Ook wordt het weleens verward met Yoga Nidra, ook wel 'yoga van de slaap' genoemd. Restorative Yoga wordt gekenmerkt door:

 1. Het lang (minimaal enkele minuten) aanhouden van de yogahoudingen
 2. De focus op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor het heel meditatief wordt
 3. Het volledig ontbreken van inspanning bij de yogahoudingen
 4. Het veelvuldig gebruik van hulpmiddelen
 5. Veelal liggende en af en toe zittende yogahoudingen. Staande houdingen komen binnen Restorative Yoga niet voor. Dit is 1 van de verschillen tussen Restorative Yoga en Yin Yoga.

 

Critical Alignment Yoga

Het primaire doel van Critical Alignment Therapie en Yoga (CAT/Y) is het mobiliseren van de wervelkolom, waarbij de balans in het totale lichaam wordt hersteld. Wanneer de wervelkolom vrij beweegt, kan deze samenwerken met de zwaartekracht. In deze samenwerking kunnen we zelfs tijdens actieve bewegingen spanning loslaten. Wanneer de armen, schouders, het bekken en de benen goed zijn verbonden met de wervelkolom, vindt er gedurende passieve en actieve houdingen geen opbouw van spanning in het lichaam plaats.

Herstelbalans in wervelkolom: Ruggenwervels komen in een vrije verbinding met elkaar door ontspanning, waardoor iedere wervel zijn bewegingsvrijheid terugkrijgt. Hierdoor worden de diepere spierlagen – de houdingsspieren – geactiveerd. Deze kleine spieren verbinden wervels met elkaar en met de ribben, en houden de wervelkolom stabiel en mobiel. De houdingsspieren zijn de sterkste spieren in ons lichaam, die nooit uitputten. Integendeel, ze voorzien het lichaam van energie.

Zonder de vrije beweging in de wervelkolom gaat het lichaam de oppervlakkige spieren, de bewegingsspieren genoemd, gebruiken om onze houding in langdurig in evenwicht te houden. Deze spieren zijn echter ontworpen voor korte activiteit. Constante belasting zorgen voor vermoeidheid en verzuring, wat ons lichaam geleidelijk stijver maakt en het plezier om te bewegen beperkt.

Krachtsystemen: Er zijn twee krachtsystemen in ons lichaam: de ene wordt actief door ontspanning, de andere door wilskracht.Wanneer deze krachtsystemen met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld tijdens het beoefenen van yoga, sport en dagelijkse bewegingen, voorkomen we blessures. Er is een maar: het werkt alleen goed als we onze bewegingen in de juiste volgorde organiseren. Onze houdingsspieren (ontspanning) moeten worden geactiveerd voordat we er onze wilskracht aan toevoegen. Als dit in de juiste volgorde gebeurt, dan zijn onze bewegingen veilig en stabiel.

Stress is de belangrijkste oorzaak van de geleidelijke opbouw van spanning.Stress begint als een psychologisch fenomeen en de fundamenten die ons gedrag gaan bepalen, worden in onze vroege jeugd gelegd. In een periode waarin we afhankelijk en kwetsbaar zijn. Inmiddels zijn we volwassen en zelfstandig maar we kijken maar al te vaak nog steeds vanuit onze kinderogen naar de wereld om ons heen. Op het moment dat de hersenen stressvolle omstandigheden detecteren (ongeacht of ze waar of onwaar zijn), nemen overlevingsstrategie?n het over. We vechten, vluchten of bevriezen.?Deze strategie?n kunnen ook optreden tijdens yoga-oefeningen, omdat we pijn voelen wanneer we stijve spieren strekken of spanning rondom onze wervelkolom en gewrichten loslaten. Veel mensen vechten tijdens een yogales met hun schouders, onderrug of hamstrings. Ondanks de inspanning en goede bedoelingen, blokkeert dit stressvolle gedrag het proces naar diepe bevrijding van spanning.

Stress, en dus onze overlevingsstrategie, verhoogt de spierspanning en maakt ons fysiek steeds minder gevoelig. We distantiëren ons steeds meer van ons lichaam of verharden er in. De resulterende spanning zorgt ervoor dat delen van ons lichaam onbeweeglijk worden.?Door het ontbreken van beweging verliezen we de zintuiglijke verbinding met deze delen van het lichaam.

Deze spanning en gebrek aan verbinding met het lichaam hebben een enorme invloed op ons emotionele leven. We raken geblokkeerd voor onze interne verbindende gevoelens zoals lichtheid, energie of ruimte. Onze stress conditioneringen nemen het over en zorgen voor een onrustige denkwereld. De wervelkolom is in directe verbinding met het buik- en borstgebied. Indien er zich spanning rondom de wervelkolom bevindt, dan worden de buik en borst, wat sensorische gebieden zijn, ook onderdrukt. Alleen in een gevoelig en vrij lichaam kunnen we contact maken met een vrije ademhaling in het buik- en borstgebied. Deze ademhaling ondersteunt verbindende gevoelens zoals ruimte, rust, lichtheid, energie en kracht.

De verbindende gevoelens zouden het antwoord moeten zijn op stressvolle omstandigheden in het leven. Het is essentieel dat wij de interne relatie met de ruimte niet verliezen onder stressvolle omstandigheden. Indien er een sterke verbinding is met eigen gevoelens van kracht, lichtheid, ruimte, energie en rust, dan heeft stress geen kans meer, en lossen negatieve overlevingsstrategieën op in de positieve ervaringen.

Als de mobiliteit in de wervelkolom herstelt, herstelt ook de gevoeligheid in ons lichaam. Wanneer het lichaam zijn stille, non-verbale taal begint te spreken – zoals het deed toen we jong waren – leren we ons op een positieve manier te verbinden met stressvolle omgevingen. Ons bewustzijn en onze acties worden zo meditatief, wat resulteert in een geweldloze interactie met stress.

 

AERIAL YOGA

Een doek, je lichaam en de zwaartekracht, meer heb je niet nodig voor Aerial Yoga. Zowel voor beginners als vergevorderde yogi’s een nieuwe yoga ervaring.

Daar waar omgekeerde houdingen als kopstand in mat yoga alleen voor gevorderden uit te voeren zijn, opent het doek in aerial yoga vele deuren; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Je nieuwe partner, het doek, ondersteunt, haalt de compressie uit de wervelkolom, spanning uit nek en schouders en zorgt voor meer bewegings vrijheid. Het gevoel van ruimte in je lijf geeft je vleugels en laat je letterlijk zweven.

 

 

12-basis-asanas-Yoga

zonnegroet