Yoga voor jongeren VO Singelland Surhuisterveen najaar 2017

Hennie Pama Kinderyoga, Workshops

30 vierdejaars-leerlingen mochten 6 weken achter elkaar 2 verschillende yoga workshops volgen.

Wat hebben we o.a. gedaan:

  • Ademhaling: Het bewust worden en toepassen van de ademhaling (in moeilijke situaties, bv. bij toetsen of een examen of voor het slapen gaan) – wat is een ontspannen ademhaling en hoe kan mij dat helpen?
  • Ontspannen en bewustwording hele lichaam (met name voor het slapen, spanning loslaten) – meditaties, bodyscan
  • Lichaamshouding
  • Zonnegroet
  • Beginnerscursus voor het hele lichaam en geest
  • Houdingen – flow voor kracht en zelfvertrouwen
  • Mandala – samen een mandala creëren, verbinden en stimuleren van samenwerken op een leuke en leerzame manier

Wat een fantastische ervaring. En alle leerlingen (en Jorn) nogmaals bedankt voor jullie inzet.

Wil jij ook met jouw school of klas een workshop organiseren. Of vind je het leuk om met vrienden een workshop te volgen?

Informeer naar de mogelijkheden via happinessopende@gmail.com.

Yoga voor jongeren Singelland 2017

     

Waarom yoga voor jongeren?

In de leeftijdsfase tussen 12 en 18 jaar gaan jongeren zichzelf verkennen, ontdekken en op zoek naar een eigen identiteit. Ze willen zichzelf zijn en hun eigen leven en toekomst bepalen. Het is een tijd van conflicten met ouders, docenten en andere volwassenen over met name regels en eigen stijl wat betreft muziek en kleding. De relatie met ouders verandert geleidelijk in een meer gelijkwaardige relatie. Jongeren gaan zich richten op de buitenwereld en stappen vol zelfvertrouwen in het avontuur. Ze blijven steeds vaker van huis weg om de wereld te verkennen, vriendschappen en persoonlijke relaties te vormen en belangrijke keuzes te maken. Tijdens de puberteit zijn jongeren onzeker, omdat ze denken dat ze er op een bepaalde manier uit moeten zien, of zich op een bepaalde manier moeten gedragen. Ze ondervinden hoe ze vanuit hun eigen gevoelens en gedachten met deze ervaringen kunnen omgaan. Vaak hebben ze een dubbel gevoel, omdat ze aan de ene kant niet helemaal aal de verwachtingen van anderen kunnen voldoen en aan de andere kant niet aan de eisen die ze zichzelf hebben gesteld. Dat komt doordat ze de mogelijkheden daarvoor nog niet hebben ontwikkeld. Aanpassen, acceptatie, mee willen doen en afwijzing spelen een belangrijke rol. Vaak denken jongeren er al te zijn, maar is daar ook de angst om iets vertrouwds, bijvoorbeeld het ouderlijk huis en kind zijn los te moeten laten. Het is ook verwarrend om te denken dat je volwassen bent, terwijl je weet dat je nog steeds begeleiding nodig hebt, omdat je het nog niet allemaal begrijpt.

Het is een zware periode waarin het maken van keuzes moeilijk is en sommigen hebben er moeite mee om te zien hoe hard de maatschappij kan zijn. Op school wordt veel druk uitgeoefend. Tentamens die belangrijk zijn bepalen hun toekomstige carrière. Jongeren die niet lekker in hun vel zitten raken door de stress het contact met hun lichaam kwijt. Ze vinden het moeilijk om ontspannen hun huiswerk te doen en zich goed te voelen. Daarnaast moeten ze tegenwoordig veel, niet alleen worden er prestaties verwacht op school, ook wordt er een lawine aan informatie en keuzemogelijkheden over jongeren uitgestort. De hele dag door kan men zich vermaken met televisie, computer, mobieltjes en de IPod. Er zijn jongeren die een druk leven prima aankunnen, maar er is ook een grote groep voor wie dat niet geldt. Veel jongeren verliezen door de grote mate van afleiding hun doel uit het oog en krijgen problemen in een steeds drukker wordende maatschappij. Stress uit zich vaak in lichamelijke klachten en een negatief zelfbeeld. Er kunnen klachten ontstaan zoals rusteloosheid, hoofd- en buikpijn zonder oorzaak en een slecht humeur. Ze worden hangerig en aanhankelijk, of vertonen veeleisend gedrag en worden continu geplaagd door een stroom van storende gedachten. Gedachten over vaak vervelende dingen die hij of zij niet kan loslaten en waar ze doodmoe van worden. Ze kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels en zijn zich niet meer bewust van hun eigen lichaam. Het is dus van belang, dat jongeren zich bewust worden van zichzelf, de invloeden van buitenaf en de wereld waarin ze leven.

Yoga kan jongeren helpen d.m.v. bewustwording van lichaam en geest, ontspanning, ademhalingsoefeningen, meditatie en het doen van yogahoudingen (asana’s). Yoga helpt te ontspannen, te versterken en te versoepelen.

Uit wetenschappelijk onderzoek bij jongeren blijkt dat yoga positieve veranderingen in de geest teweeg kan brengen; door lichamelijke en geestelijke ontspanning ontstond ruimte in hun denken, waarop ze konden oriënteren op nieuwe mogelijkheden op het gebied van denken en handelen. Door de rust en helderheid van de yoga en de steun van de docente andere jongeren, werd het inzicht van het eigen denken en handelen bevorderd. Jongeren leerden de mate van afleiding te reduceren door concentratie op zichzelf. Yoga liet ze hun innerlijke beleving ontdekken en ruimte creëren in (probleem)situaties, om vervolgens vanuit rust tot een keuze te komen voor actie . Daar waar ze normaal gesproeken een blikje op de grond zouden gooien of reageren vanuit woede, konden ze door even stil te staan, hun gedachten ordenen, een positieve draai geven aan hun handelen. Yoga is in die zin belangrijk als techniek om bewustwording op gang te brengen, om positief gedrag aan te sturen. Om yoga toe te passen voor therapeutische doeleinden daar zijn de meningen over verdeeld en die beslissing is afhankelijk van het kind, de keuze van de ouders en de therapeut.

De beoefening van yoga zorgt ervoor dat jongeren even niet vanuit de continue stroom van gedachten hoeven te handelen. Je denkt de hele dag en laat je de hele dag beïnvloeden door die gedachten. Bijvoorbeeld als je aan blije dingen denkt word je blij, als je aan zorgen en problemen denkt word je depressief, als je aan dingen denkt die je boos maken, word je boos. Deze stroom van gedachten blijft de hele dag doorgaan en laat je jezelf er door beïnvloeden. Yoga zorgt ervoor dat je geest kalm wordt. Jongeren ervaren buiten de les meer rust door zich hier op te concentreren. De truc is om niet continu naar je gedachten te luisteren. Door je aandacht richten op je ademhaling, op je lichaam (lichaamsbeweging of lichaamshouding) komt er rust in je hoofd. Je gedachten kunnen zijn voor wat ze zijn, zonder te handelen leer je langzaam je geest kennen. Meditatie helpt om op afstand naar gedachten te kijken.

(bron: Helen Purperhart)