Workshop Mindfulness 28 februari 2018

Hennie Pama Workshops

Kom weer in je kracht met de workshop Mindfulness op 28 februari om 19.30 uur.

Na het succes van de vorige keer organiseren we opnieuw deze veelzijdige workshop. Wil je in balans komen en blijven? Dan is dit je kans!

Je gaat actief aan de slag met psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Erg geschikt wanneer je last hebt van stress, burnout of ernstige vermoeidheid.

Leer op te merken wat er in je om gaat en wat er NU in het leven is. Word bewust van jezelf en probeer te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven en maak dat de basis van je handelen, zodat je gelukkig en ontspannen kunt zijn.

De workshop duurt ca. 2,5 uur en kost E 25,- p.p.

Je kunt je aanmelden via happinessopende@gmail.com

Houd er rekening mee dat de workshop erg geliefd is, vol = vol.

 

Wat is Mindfulness?

Mindfulness – bewustZijn – met volle aandacht – in het nu – zonder oordeel en met volledige acceptatie

Door mindfulness kunnen we beter observeren wat zich in ons lichaam en in onze geest voordoet. Wanneer je deze vaardigheid traint, met behulp van yoga/meditatie en psychologische inzichten, leer je gebruik te maken om vanuit kracht en wijsheid om te gaan met alles wat zich in het leven voordoet. Mindfulness verbetert de kwaliteit van leven. Je houdt energie over om op een positieve manier van het leven te genieten en gelukkig te zijn”.

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Zo’n niet oordelende houding ten aanzien van eigen ervaringen kan het vermogen om om te gaan met de uitdagingen van het leven vergroten. Het tegenovergestelde kennen we maar al te goed. Je verheugt je er bijvoorbeeld op om iets lekkers te eten, maar terwijl je eet ben je met je gedachten ergens anders en proef je eigenlijk nauwelijks iets. Of in plaats van je te concentreren op het moment, verschuift de aandacht naar het verleden ‘Had ik het maar beter …’, of naar de toekomst ‘Wat nou als … ‘,of naar negatieve oordelen over jezelf ‘Ik kan het niet’.

Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze gedachten afdwalen door een stroom van gevoelens en gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. We willen vaak dat de dingen anders zijn dan hoe ze zijn op dit moment, vooral wanneer er problemen zijn zoals stress, pijn of ziekte. Als je hierdoor komt vast te zitten in belemmerende patronen vraagt dat veel energie. Met mindfulness leer je om gedachten als gedachten te zien en niet als waarheid, om ze te accepteren zoals ze zijn en om te weten dat ze ook weer weggaan. Gedachten zien vanaf afstand; cognitieve difusie.

Bij mindfulness geven we onze aandacht aan ons zelf en worden we ons bewust van onze lichaam en geest. Dit is het tegenovergestelde van handelen op de automatische piloot. Wanneer we automatisch handelen zijn we ons minder bewust van onze intenties en handelingen. We krijgen gemakkelijker het gevoel dat we worden geleefd. Aandacht kan ons handelen alert maken. Er ontstaat ruimte voor inzicht en het maken van keuzes.
Oordelen is een belangrijke vaardigheid. Het geeft ons het vermogen keuzes te maken en grenzen te stellen. Maar wanneer we onbewust vanuit een bepaald oordeel handelen kan dit oordeel ons ook belemmeren. Bijvoorbeeld omdat we automatisch gebruik maken van ervaringen uit het verleden die mogelijk niet passend zijn bij de huidige situatie. Hierdoor wordt onze visie gekleurd en kan de aandacht voor andere aspecten van een situatie vertroebelen.
Mindfulness nodigt ons uit om zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onszelf niet tekort doen in het zien van wat zich daarin voordoet. Dit kan leiden tot handelen vanuit aandacht en is ondersteunend voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn bij het aangaan van de uitdagingen van het leven. Overige onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn mindfull leven, aandacht, acceptatie, cognitieve difusie, je ware zelf, waarden enz.

Mindfulness kan ons helpen om direct naar onze ervaring te gaan wanneer we de uitdagingen van het leven aangaan. Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken die zich bijvoorbeeld richten op de adem of op ons lichamelijk bewustzijn.
Door het toepassen van mindfulness wordt het leven eenvoudiger en draaglijker. Emoties – gevoelens , gedachten, lichaamssensaties – zijn menselijk, maar je kunt er beter op anticiperen en naar handelen. Tevens leer je te leven naar waarden; levenswaarden waar jij gelukkig van wordt en die je energie geven.

Mindfulness van Happiness combineert moderne psychologische inzichten met meditatie en yoga. We gebruiken de technieken van van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitieve Therapy (MBCT).
MBSR is in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteit van Massachusetts voor patiënten met chronische klachten. De training richtte zich op het inzetten van de eigen kracht en het hanteren van stress, pijn en ziekte. Het resultaat was een langdurige verbetering van zowel lichamelijke en psychische klachten.
Patiënten waren door mindfulnesstraining zich meer bewust te zijn van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties: om symptomen niet te vermijden, maar ze te ervaren. Dit kan uiteindelijk leiden tot accepatie van de (chronische) klachten. Diverse onderzoeken tonen aan dat mindfulness ook een positieve invloed heeft bij verschillende andere problemen. Zo is het effectief gebleken bij mensen met angst-, eet- of persoonlijkheidstoornissen en bij mensen met depressies. Maar ook bij mensen met lichamelijke klachten als pijn, bij psoriasis en kanker geeft mindfulness verlichting. Piet Hougaard (2011) deed onderzoek naar de effecten van mindfulness bij mensen met recidiverende depressies. Daaruit bleek dat MBCT, bovenop de normale zorg met onder andere antidepressiva, zorgt voor een vermindering van het terugvalrisico met 34 procent vergeleken met alleen normale zorg. Daarnaast lijkt enkel MBCT (zonder normale zorg) even effectief als antidepressiva in het voorkomen van terugval bij recidiverende depressies. Ander onderzoek laat zien dat dat mindfulness symptomen van angst en depressie verminderd voor (ex-)kankerpatiënten.
Naar aanleiding van de positieve resultaten van de mindfulnesstraining bij patiënten is de aandacht voor onderzoek bij andere onderzoeksgroepen toegenomen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat mindfulness eveneens een positief effect heeft op de gezonde mens. Een meta-analyse uit 2009 laat zien dat MBSR bij gezonde personen leidt tot vermindering van stress, rumineren (vorm van piekeren) en angst en een vergroting van het empathisch vermogen en zelfcompassie. Verder blijkt mindfulness een effectief middel in het verminderen van burnout en vergroten van de flexibiliteit, aanpassingsvermogen, welzijn en emotionele stabiliteit.

Mindfulness kan bloeddruk verlagen en geheugen verbeteren
Ondanks de toegenomen populariteit van mindfulness en allerhande onderzoeken, is er nog relatief weinig bekend over de exacte werking van de mindfulnesstraining. Verschillend onderzoek suggereert dat psychologische, fysiologische en neurobiologische mechanismes bijdragen aan het verklaren van de werking. Nader onderzoek is nodig om meer duidelijkheid te verschaffen. Het psychologische mechanisme houdt in dat mindfulnesstraining zorgt voor een verhoogde staat van ‘mindfulness’. Door het richten en reguleren van aandacht, regulatie van emoties (controle over emoties krijgen), lichamelijk bewustzijn en verandering van het zelfbeeld, kunnen automatismen in gedrag losgelaten en dus veranderd worden. Er zijn aanwijzingen dat mindfulnesstraining een gunstige werking heeft op fysiologische aspecten als bloeddruk, hartslag en cortisolspiegel en op de immuunrespons. In een onderzoek bij gezonde personen vond men in de mindfulnessgroep een sterkere respons op een influenzavaccinatie dan in de controlegroep. Mindfulnesstraining brengt ook neurobiologische veranderingen op gang. Onderzoek naar de effecten op de hersenactiviteit liet zien dat de training zorgt voor een grotere activiteit in de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Uit recenter MRI-onderzoek blijkt dat mindfulnesstraining er in acht weken voor zorgt dat de dichtheid van ‘grijze stof’ positief veranderd in delen van de hersenen die te maken hebben met leren en geheugen, de regulatie van emoties en het relativeringsvermogen. Dit zou het functioneren op deze gebieden verbeteren.
Mindfulness is een waardevolle aanvulling of een effectief alternatief in de (geestelijke) gezondheidszorg en hulpverlening. In Nederland wordt mindfulness voor mensen met psychiatrische stoornissen aangeboden in de eerste- en tweedelijns zorg en vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Het lijkt ook een effectief middel om stress- en burnoutklachten op het werk te verminderen. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers een mindfulnesstraining aan. Het is per slot van rekening een goede investering in de gezondheid van werknemers, die zichzelf vaak terugbetaalt. Informeer naar de mogelijkheden.

Mindfulness en yoga van Happiness zijn niet gebonden aan een bepaalde religieuze context. We werken op een nuchtere, laagdrempelige en praktische manier.

CURSUSSEN EN COACHING: Wij bieden (8-weekse) mindfulness-cursussen, workshops of trainingen op maat. Tijdens de cursus ontvang je een werkmap en werken we met de ‘bodyscan’, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga.

Word gezond en gelukkig in 5 stappen: De 5 basisprincipes van de yoga levensstijl worden behandeld: 1. Beweging – yoga houdingen (Asana’s) 2. De juiste ademhaling (Pranayama) 3. Ontspanning 4. Voeding 5. Mindfulness. Deze cursus is gericht op iedereen die graag verandering in zijn of haar leven wil en dat gaat samen met bovenstaande stappen. Een compleet pakket waarbij je fysiek en mentaal sterker wordt – je komt letterlijk en figuurlijk lekker in je vel te zitten. Dit is ook geschikt voor kinderen en jongeren.

Mindfulness: Kom weer in je kracht met Mindfulness. Je gaat actief aan de slag met psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Erg geschikt wanneer je last hebt van stress, burn out of ernstige vermoeidheid. Leer op te merken wat er in je om gaat en wat er NU in het leven is. Word bewust van jezelf en probeer te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven en maak dat de basis van je handelen, zodat je gelukkig kunt zijn. We combineren moderne psychologische inzichten met meditatie (zitmeditatie, loopmeditatie) en yoga en we gebruiken de technieken van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Een investering voor de rest van je leven!
Tevens organiseren we workshops Mindfulness en Mindful wandelen.

Voor organisaties, bedrijven en  scholen zijn er diverse mogelijkheden. Ook zijn er programma’s die bijvoorbeeld gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, toepassing op de werkvloer of bij reïntegratie. Zie de pagina voor bedrijven of neem contact met ons op over de mogelijkheden via de mail happinessopende@gmail.com of telefonisch op 0512-776477.