Mindfulness

Wat is mindfulness? Wereldwijd de meest succesvolle en erkende methode in het leren omgaan en los laten van stress en spanning!

Mindfulness  – bewustzijn – met volle aandacht  – in het nu

Door mindfulness kunnen we beter observeren wat zich in ons lichaam en in onze geest voordoet. Wanneer je deze vaardigheid traint, met behulp van yoga/meditatie en psychologische inzichten, leer je gebruik te maken om vanuit kracht en wijsheid om te gaan met alles wat zich in het leven voordoet. Mindfulness verbetert de kwaliteit van leven. Je houdt energie over om op een positieve manier van het leven te genieten en gelukkig te zijn.

Mindfulness is het met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben. Zo’n niet oordelende houding ten aanzien van eigen ervaringen kan het vermogen om om te gaan met de uitdagingen van het leven vergroten. Het tegenovergestelde kennen we maar al te goed. Je verheugt je er bijvoorbeeld op om iets lekkers te eten, maar terwijl je eet ben je met je gedachten ergens anders en proef je eigenlijk nauwelijks iets. Of in plaats van je te concentreren op het moment, verschuift de aandacht naar het verleden ‘Had ik het maar beter …’, of naar de toekomst ‘Wat nou als … ‘,of naar negatieve oordelen over jezelf  ‘Ik kan het niet’.

Het gebeurt velen van ons regelmatig dat onze gedachten afdwalen door een stroom van gevoelens en gedachten, zorgen, eisen en verantwoordelijkheden. We willen vaak dat de dingen anders zijn dan hoe ze zijn op dit moment, vooral wanneer er problemen zijn zoals stress, pijn of ziekte. Als je hierdoor komt vast te zitten in belemmerende patronen vraagt dat veel energie. Met mindfulness leer je om gedachten als gedachten te zien en niet als waarheid, om ze te accepteren zoals ze zijn en om te weten dat ze ook weer weggaan, je niet meer te identiferen met de gedachte. Je leert gedachten afstandelijk te bekijken; cognitieve difusie.

Bij mindfulness geven we onze aandacht aan ons zelf (terug) en worden we ons bewust van onze lichaam en geest. Dit is het tegenovergestelde van handelen op de automatische piloot. Wanneer we automatisch handelen zijn we ons minder bewust van onze intenties en handelingen. We krijgen gemakkelijker het gevoel dat we worden geleefd. Aandacht kan ons handelen alert maken. Er ontstaat ruimte voor inzicht en het maken van keuzes.
Oordelen is een belangrijke vaardigheid. Het geeft ons het vermogen keuzes te maken en grenzen te stellen. Maar wanneer we onbewust vanuit een bepaald oordeel handelen kan dit oordeel ons ook belemmeren. Bijvoorbeeld omdat we automatisch gebruik maken van ervaringen uit het verleden die mogelijk niet passend zijn bij de huidige situatie. Hierdoor wordt onze visie gekleurd en kan de aandacht voor andere aspecten van een situatie vertroebelen.
Mindfulness nodigt ons uit om zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onszelf niet tekort doen in het zien van wat zich daarin voordoet. Dit kan leiden tot handelen vanuit aandacht en is ondersteunend voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn bij het aangaan van de uitdagingen van het leven. Overige onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn mindfull leven, aandacht, acceptatie, cognitieve difusie, je ware zelf, levenswaarden, maar ook wordt er o.a. gekeken naar angst en waarom volhouden soms niet lukt

Mindfulness kan ons helpen om direct naar onze ervaring te gaan wanneer we de uitdagingen van het leven aangaan. Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken die zich bijvoorbeeld richten op de adem of op ons lichamelijk bewustzijn.
Door het toepassen van mindfulness wordt het leven eenvoudiger en draaglijker. Emoties – gevoelens , gedachten, lichaamssensaties – zijn menselijk, maar je kunt er beter op anticiperen en naar handelen. Tevens leer je te leven naar waarden; levenswaarden waar jij gelukkig van wordt en die je energie geven.

Mindfulness van Happiness combineert moderne psychologische inzichten met meditatie en yoga. We gebruiken de erkende en wetenschappelijk aangetoonde technieken van van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitieve Therapy (MBCT).
MBSR is in 1979 ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteit van Massachusetts voor patiënten met chronische klachten. De training richtte zich op het inzetten van de eigen kracht en het hanteren van stress, pijn en ziekte. Het resultaat was een langdurige verbetering van zowel lichamelijke en psychische klachten.
Patiënten waren door mindfulnesstraining zich meer bewust te zijn van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties: om symptomen niet te vermijden, maar ze te ervaren. Dit kan uiteindelijk leiden tot accepatie van de (chronische) klachten. Diverse onderzoeken tonen aan dat mindfulness ook een positieve invloed heeft bij verschillende andere problemen. Zo is het effectief gebleken bij mensen met angst-, eet- of persoonlijkheidstoornissen en bij mensen met depressies. Maar ook bij mensen met lichamelijke klachten als pijn, bij psoriasis en kanker geeft mindfulness verlichting. Piet Hougaard (2011) deed onderzoek naar de effecten van mindfulness bij mensen met recidiverende depressies.  Daaruit bleek dat MBCT, bovenop de normale zorg met onder andere antidepressiva, zorgt voor een vermindering van het terugvalrisico met 34 procent vergeleken met alleen normale zorg. Daarnaast lijkt enkel MBCT (zonder normale zorg) even effectief als antidepressiva in het voorkomen van terugval bij recidiverende depressies. Ander onderzoek laat zien dat dat mindfulness symptomen van angst en depressie verminderd voor (ex-)kankerpatiënten.
Naar aanleiding van de positieve resultaten van de mindfulnesstraining bij patiënten is de aandacht voor onderzoek bij andere onderzoeksgroepen toegenomen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat mindfulness eveneens een positief effect heeft op de gezonde mens. Een meta-analyse uit 2009 laat zien dat MBSR bij gezonde personen leidt tot vermindering van stress, rumineren (vorm van piekeren) en angst en een vergroting van het empathisch vermogen en zelfcompassie. Verder blijkt mindfulness een effectief middel in het verminderen van burn-out en vergroten van de flexibiliteit, aanpassingsvermogen, welzijn en emotionele stabiliteit. Mindfulness kan bloeddruk verlagen en geheugen verbeteren. Verschillend onderzoek laat zien dat psychologische, fysiologische en neurobiologische mechanismes bijdragen aan het verklaren van de werking. Het psychologische mechanisme houdt in dat mindfulnesstraining zorgt voor een verhoogde staat van ‘mindfulness’. Door het richten en reguleren van aandacht, regulatie van emoties (controle over emoties krijgen), lichamelijk bewustzijn en verandering van het zelfbeeld, kunnen automatismen in gedrag losgelaten en dus veranderd worden. Mindfulnesstraining heeft een gunstige werking heeft op fysiologische aspecten als bloeddruk, hartslag en cortisolspiegel en op de immuunrespons. In een onderzoek bij gezonde personen vond men in de mindfulnessgroep een sterkere respons op een influenzavaccinatie dan in de controlegroep. Mindfulnesstraining brengt ook neurobiologische veranderingen op gang. Onderzoek naar de effecten op de hersenactiviteit liet zien dat de training zorgt voor een grotere activiteit in de prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat betrokken is bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Uit recenter MRI-onderzoek blijkt dat mindfulnesstraining er in acht weken voor zorgt dat de dichtheid van ‘grijze stof’ positief veranderd in delen van de hersenen die te maken hebben met leren en geheugen, de regulatie van emoties en het relativeringsvermogen. Dit zou het functioneren op deze gebieden verbeteren.

Mindfulness is een waardevolle aanvulling of een effectief alternatief voor de (geestelijke) gezondheidszorg en hulpverlening. In Nederland wordt mindfulness voor mensen met psychiatrische stoornissen aangeboden in de eerste- en tweedelijns zorg en vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag je zorgverzeraar naar de voorwaarden.

Happiness@work: Mindfulness is een effectief middel om stress- en burn-outklachten op het werk te verminderen. Sommige bedrijven bieden hun medewerkers een mindfulnesstraining aan, maar je kunt er ook zelf naar vragen (bij bijv. een burn-out) of het gebruiken voor je reïntegratie. Het is per slot van rekening een goede investering in de gezondheid van werknemers, die zichzelf vaak terugbetaalt en werkgevers hebben fiscaal voordeel. Daarnaast biedt happiness@work diverse mogelijkheden voor o.a. bedrijven, organisaties, scholen. Denk hierbij aan persoonlijke ontwikkeling, mindful samenwerken, teambuildingsdag, evenementen, seminars enz.

Mindfulness en yoga van Happiness zijn niet gebonden aan een bepaalde religieuze context. We werken op een nuchtere, laagdrempelige en praktische manier.

CURSUSSEN EN COACHING

voor particulieren, bedrijven, organisaties, scholen, in groepsverband of individueel:

Wij bieden (8-weekse) mindfulness-cursussen, workshops of trainingen op maat. Tijdens de cursus ontvang je een werkmap en werken we daarnaast met de ‘bodyscan’, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga.

We bieden o.a. de volgende cursussen/coachingstrajecten:

Word gezond en gelukkig in 5 stappen - De 5 basisprincipes voor een goede gezondheid worden behandeld:

1. Beweging – yoga houdingen (Asana’s) en/of mindful wandelen

2. De juiste ademhaling (Pranayama) d.m.v. diverse ademhalingstechnieken

3. Ontspanning

4. Mindfulness

5. Voeding

Deze cursus of workshop is gericht op iedereen die graag verandering in zijn of haar leven wil en dat gaat samen met bovenstaande stappen. Een compleet pakket waarbij je fysiek en mentaal sterker wordt – je komt letterlijk en figuurlijk lekker in je vel te zitten. Dit is ook geschikt voor kinderen en jongeren.

Mindfulness:  Kom weer in je kracht met Mindfulness. Je gaat actief aan de slag met negativiteit en/of psychisch leed zoals angst, somberheid, onzekerheid of vermoeidheid. Erg geschikt wanneer je last hebt van stress, burn out of ernstige vermoeidheid. Leer op te merken wat er in je om gaat en wat er NU in het leven is. Word bewust van jezelf en probeer te ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven en maak dat de basis van je handelen, zodat je gelukkig kunt zijn. We combineren moderne psychologische inzichten met meditatie (zitmeditatie, loopmeditatie) en yoga en we gebruiken de technieken van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Een investering voor de rest van je leven! Dit kan in een workshop of d.m.v. een cursus en/of volledige begeleiding.

Mindful wandelen: Een unieke combinatie van bewegen in de natuur en balans vinden met de juiste begeleiding. Het is een veilige, effectieve manier om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Geschikt voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. Tijdens deze wandelingen ben je bewust aanwezig in het huidige moment, je werkt aan je houding, conditie en het is een mindfulness training. We gebruiken ademhalingstechnieken, meditatie en yoga.

Informeer naar de mogelijkheden voor jou persoonlijk of voor op het werk. Zie ook de pagina happiness@work of neem contact met ons op over de mogelijkheden via de mail  happinessopende@gmail.com of telefonisch op 0512-776477.