Baby/dreumes/peuter yoga – Heit & Mem Café Burgum – 18 januari 2019

Hennie Pama Kinderyoga

Op 18 januari waren we uitgenodigd bij het Heit & Mem café (GGD) in de Bibliotheek te Burgum. Het was een erg geslaagde en gezellige workshop baby/dreumes/peuter yoga. De workshop was een combinatie van oefeningen, massage en informatie.

 

Yoga met je baby, dreumes of peuter
Deze workshop is gericht op kinderen van 3 maanden tot 4 jaar.

Kinderen hebben een natuurlijke behoefte aan bewegen, rust en regelmaat. Yoga met je kind is een ideale manier om tegemoet te komen aan deze behoefte. Yoga is de kunst van het ontspannen en ontdekken van je lijf en bewegingsmogelijkheden. Yoga met je kind is samen bewegen, ontdekken en ontspannen. Buiten dat het goed voor ouder en kind is, is het ook nog eens heel erg leuk om te doen!

Als een kind veel bewegingservaring opdoet wordt hij of zijn lichamelijk sterker. Het bewegen stimuleert de doorbloeding en dit geeft voeding aan de botten, spieren en organen. Het stimuleert ook het lichaamsbewustzijn en aanvoelen van grenzen. Yoga geeft voldoening, dit een natuurlijk gevolg van het lichamelijk gemak dat je tijdens- en na het oefenen ervaart.

De workshop is gericht op houdingen uit de traditionele yoga, gecombineerd met aanraakspelletjes. Yoga met je kind is niet prestatiegericht en er wordt nooit haast bij gemaakt. Er wordt gekeken naar de individuele ontwikkeling van het kind, op een uitnodigende manier, zonder te forceren. Het kind wordt aangemoedigd om zelf stap-voor-stap zijn ontwikkeling aan te geen en/of moeilijkheden te overwinnen. Dat legt de basis voor een gezonde dosis zelfvertrouwen.

Ouder en kind hebben allebei profijt van de positieve uitwerking van yoga. Met de yogaspelletjes ben je vooral in nauw contact met je kind bezig. Je creëert een veilige omgeving en kiest oefeningen uit die aansluiten bij de ontwikkeling van je kind. Ontwikkelingsgericht spelen met je kind betekent vertrekken vanuit een basisvertrouwen. Wanneer het kind zich goed voelt dan begint het leren vanzelf. Respect voor de bewegingsontwikkeling betekent respect voor de eigenheid van het kind.